CSÖRÖGEFÁNK (herőce)
Hozzávalók:
- 35 dkg Liszt
- 5 db Tojás sárgája
- 1 db Egész tojás
- 3 evőkanál Tejföl
- 2 evőkanál Cukor
- 15 dkg Margarin,
- Csipetnyi só
A hozzávalókat összekeverjük, összedolgozzuk, majd 2-cipót formázunk belőle. Hűvös helyen, letakarva 1 órán-át pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk.
A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson.
Az így megformázott fánkokat, bő forró olajban aranysárgára sütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Baracklekvárral a legfinomabb!
DARÁLÓS SÜTEMÉNY (Anyukám receptje)
Hozzávalók:
- 40 dkg Rétesliszt
- 15 dkg Vaj
- 13 dkg Kristálycukor
- 2 db Tojás
- 1 csomag Vaníliás cukor
- Fél csomag Sütőpor
- 2 evőkanál Tej
Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a vajat, cukrot, tojást, vaníliás cukrot, sütőport, tejet, késhegynyi szódabikarbónát, kevés sót, és gyúrjuk jól össze. A húsdarálóba, tegyük a tárcsa helyére a különböző formákra állítható betétet. A tésztát nyomjuk át tetszés szerinti formákon, rakjuk lisztezett gyúrótáblára, majd daraboljuk 6-8-cm hosszúakra.
Rakjuk kilisztezett tepsibe, és mérsékelten meleg sütőben barnás-sárgára sütjük.
Megjegyzés: A tésztát készítsük el sütés előtt pár órával, hogy kissé megkeményedjen.
HÁJAS KALÁCS (Ahogy Anyukám csinálta)
Hozzávalók:
- 20 dkg Háj
- 40 dkg Rétesliszt
- 2 db Tojás
- 2 dkg Élesztő
- 2 dl tej melyben 1-mokkáskanál cukrot, és az élesztőt simára keverjük.
- Egy mokkáskanál só a liszthez keverve.
Készítés:
- A liszthez hozzáadjuk a 2-tojás sárgáját, az élesztős cukros tejet és egyetlen gombócnak keményre gyúrjuk enyhe hólyagosodásig, és tállal lefedve 30 percig pihentetjük.
- Ezután vékonyra nyújtjuk, és az egyik hájas gombócot csipetekbe elosztva kissé rányomkodjuk, majd kétszer félbehajtva hűvös helyen 30-percig pihentetjük.
- Pihentetés után újból elnyújtjuk, és a másik hájas gombócot az előbbiek szerint, rácsipegetjük, és ugyanúgy, mint előzőleg kétszer félbehajtva 30 percig ismét pihentetjük.
- Pihentetés után, metélt vastagra nyújtjuk, melegített késsel 6 -7 cm körüli kockákra daraboljuk, rárakjuk a tölteléket, (lekvár, darált dió és mák, stb.) összehajtogatjuk, a szélét ujjainkkal kissé lenyomkodjuk, (ezt a részt a kés hegyével 3-4 helyen bevagdoshatjuk, így nem fog szétnyilani sütéskor).
- Ha készen vagyunk a hajtogatással, akkor meleg helyen 30-percig pihentetjük, illetve addig, mígnem látszik, hogy már kel.
- Ekkor tojásfehérjével megkenjük, a megkent felét kristálycukorba mártjuk, és kilisztezett tepsibe rakva, felforrósított sütőben közepes lángon kisütjük.
Sütési idő: kb. 30- 40 perc
A sütő ajtaját legalább 10-percig ne nyitogassuk!
DIÓS és MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók:
- 1kg Liszt
- 20 dkg Vaj vagy margarin
- 15 dkg Zsír
- 1 dkg Élesztő
- 2 db Tojás
- 2 dl Tej
- Só
A töltelékhez:
- 50 dkg Mák, 50 dkg Dió
- 10 dkg Mazsola
- 4 dkg Zsemlemorzsa
- 60 dkg Cukor
- Fél citrom reszelt héja
- 2 kávéskanál Rum
- Fahéj
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), a zsírral és 8 dkg cukorral.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a tésztához adjuk, egy tojással és késhegynyi sóval együtt, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
Ezután hat egyenlő részre osztjuk, és egyenként cipóba gyúrjuk.
Pár percnyi pihentetés után 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.
Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg, a tölteléket a tészta széléig kenjük.
A megtöltött tészta hosszanti oldalának a végeit 1-cm szélesen behajtjuk, majd felcsavarjuk, mint a szőnyeget és gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk.
A tetejét tojással megkenjük, és 30-percig meleg helyen kelni hagyjuk, majd ismét megkenjük tojással, és hideg helyre tesszük.
Itt addig hagyjuk, míg a tojás a tetején megrepedezik.
Ekkor villával pár helyen megszurkáljuk, hogy sütéskor a gőzök el tudjanak távozni, ne repedezzen meg.
Közepesen meleg sütőbe tolva 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék készítése:
- 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, és a mákot leforrázzuk vele, hozzáadunk késhegynyi fahéjat, mazsolát, egy kávéskanál rumot, jól elkeverjük, és hidegen a tésztára kenjük. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága. A töltelék se híg, se kemény ne legyen, mert akkor a bejgli kireped!
Diótöltelék készítése:
- 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, a diót leforrázzuk vele, hozzáadunk késhegynyi fahéjat, a mazsolát, zsemlemorzsát, reszelt citromhéjat, egy kávéskanál rumot, jól elkeverjük, hidegen a tésztára kenjük. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága. A töltelék se hígak, se kemény ne legyen, mert akkor a bejgli kireped!