Pistuka receptjei

Ahogy Anyukám csinálta

CSÖRÖGEFÁNK                                                                                            (herőce)

  Hozzávalók:

  -  35 dkg             Liszt

  -  5 db                 Tojás sárgája

  - 1 db                 Egész tojás

  -  3 evőkanál       Tejföl

  -  2 evőkanál       Cukor

  -  15 dkg             Margarin,

 -  Csipetnyi só

  A hozzávalókat összekeverjük, összedolgozzuk, majd 2-cipót formázunk belőle. Hűvös helyen, letakarva 1 órán-át pihentetjük.

  A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk.

  A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. 

  Az így megformázott fánkokat, bő forró olajban aranysárgára sütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Baracklekvárral a legfinomabb!

  DARÁLÓS SÜTEMÉNY                                                                             (Anyukám receptje)

   Hozzávalók:

  -  40 dkg           Rétesliszt

  -  15 dkg           Vaj

  -  13 dkg           Kristálycukor

  -  2 db              Tojás

  -  1 csomag       Vaníliás cukor

  -  Fél csomag     Sütőpor 

  -  2 evőkanál     Tej

  Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a vajat, cukrot, tojást, vaníliás cukrot, sütőport, tejet, késhegynyi szódabikarbónát, kevés sót, és gyúrjuk jól össze. A húsdarálóba, tegyük a tárcsa helyére a különböző formákra állítható betétet. A tésztát nyomjuk át tetszés szerinti formákon, rakjuk lisztezett gyúrótáblára, majd daraboljuk 6-8-cm hosszúakra.                

 Rakjuk kilisztezett tepsibe, és mérsékelten meleg sütőben barnás-sárgára sütjük.

 Megjegyzés: A tésztát készítsük el sütés előtt pár órával, hogy kissé megkeményedjen.

      HÁJAS KALÁCS                                                                                    (Ahogy Anyukám csinálta)

 Hozzávalók:

 -  20 dkg    Háj

 -  40 dkg    Rétesliszt

 -  2 db        Tojás

 -  2 dkg      Élesztő

 -  2 dl tej melyben 1-mokkáskanál cukrot, és az élesztőt simára keverjük.

 -  Egy mokkáskanál só a liszthez keverve.

 Készítés:

  1. A fele liszttel a hájat összegyúrjuk, 2-db gombócot formálunk, és 30 percig pihentetjük.
  2. A másik fele lisztből rétestésztát készítünk.

 - A liszthez hozzáadjuk a 2-tojás sárgáját, az élesztős cukros tejet és egyetlen gombócnak keményre gyúrjuk enyhe hólyagosodásig, és tállal lefedve 30 percig pihentetjük.

 - Ezután vékonyra nyújtjuk, és az egyik hájas gombócot csipetekbe elosztva kissé rányomkodjuk, majd kétszer félbehajtva hűvös helyen 30-percig pihentetjük.

 - Pihentetés után újból elnyújtjuk, és a másik hájas gombócot az előbbiek szerint, rácsipegetjük, és ugyanúgy, mint előzőleg kétszer félbehajtva 30 percig ismét pihentetjük.

 - Pihentetés után, metélt vastagra nyújtjuk, melegített késsel 6 -7 cm körüli kockákra daraboljuk, rárakjuk a tölteléket, (lekvár, darált dió és mák, stb.) összehajtogatjuk, a szélét ujjainkkal kissé lenyomkodjuk, (ezt a részt a kés hegyével 3-4 helyen bevagdoshatjuk, így nem fog szétnyilani sütéskor).

 - Ha készen vagyunk a hajtogatással, akkor meleg helyen 30-percig pihentetjük, illetve addig, mígnem látszik, hogy már kel.

- Ekkor tojásfehérjével megkenjük, a megkent felét kristálycukorba mártjuk, és kilisztezett tepsibe rakva, felforrósított sütőben közepes lángon kisütjük.

Sütési idő: kb. 30- 40 perc

 A sütő ajtaját legalább 10-percig ne nyitogassuk!

 DIÓS és MÁKOS BEJGLI

  Hozzávalók:

 - 1kg           Liszt

 - 20 dkg     Vaj vagy margarin

 - 15 dkg     Zsír

 - 1 dkg       Élesztő 

 - 2 db         Tojás

- 2 dl          Tej

 - Só

 A töltelékhez:

 - 50 dkg      Mák,  50 dkg Dió

 - 10 dkg      Mazsola

 - 4 dkg        Zsemlemorzsa 

 - 60 dkg      Cukor

 - Fél citrom reszelt héja

 - 2 kávéskanál Rum

 - Fahéj

 Elkészítése:

 A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), a zsírral és 8 dkg cukorral.

 Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a tésztához adjuk,  egy tojással és késhegynyi sóval együtt, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.

Ezután hat egyenlő részre osztjuk, és egyenként cipóba gyúrjuk.

 Pár percnyi pihentetés után 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.

 Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg, a tölteléket a tészta széléig kenjük.

 A megtöltött tészta hosszanti oldalának a végeit 1-cm szélesen behajtjuk, majd felcsavarjuk, mint a szőnyeget és gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk.

A tetejét tojással megkenjük, és 30-percig meleg helyen kelni hagyjuk, majd ismét megkenjük tojással, és hideg helyre tesszük. 

 Itt addig hagyjuk, míg a tojás a tetején megrepedezik.

Ekkor villával pár helyen megszurkáljuk, hogy sütéskor a gőzök el tudjanak távozni, ne repedezzen meg.     

 Közepesen meleg sütőbe tolva 35-40 percig sütjük.

 Máktöltelék készítése:

 - 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, és a mákot leforrázzuk vele, hozzáadunk késhegynyi fahéjat, mazsolát, egy kávéskanál rumot, jól elkeverjük, és hidegen a tésztára kenjük. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága. A töltelék se híg, se kemény ne legyen, mert akkor a bejgli kireped! 

 Diótöltelék készítése:

 - 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, a diót leforrázzuk vele, hozzáadunk késhegynyi fahéjat, a mazsolát, zsemlemorzsát, reszelt citromhéjat, egy kávéskanál rumot, jól elkeverjük, hidegen a tésztára kenjük. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága. A töltelék se hígak, se kemény ne legyen, mert akkor a bejgli kireped!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 1
Heti: 7
Havi: 8
Össz.: 5 205

Látogatottság növelés
Oldal: Sütemények
Pistuka receptjei - © 2008 - 2024 - pistuka.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »