Felvidéki sztrapacska
Hozzávalók:
- 1,5 kg Burgonya (újburgonya nem jó!)
- 20 dkg Juhtúró
- 20 dkg Füstölt-szalonna
- 2 db Tojás
- Liszt, só, olaj.
A szalonnát 1-cm körüli kockákra vágjuk, gyenge tűzön zsemleszínűre pirítjuk, majd a zsírból kiszedjük, félre tesszük.
Galuskatészta készítés:
A burgonyát hámozás után, hideg vízzel leöblítjük, tésztareszelőn lereszeljük. Minden egyes burgonya lereszelése után szórjuk meg a reszeléket kevés liszttel, - így nem fog megbarnulni-! (Ha sok levet ereszt, öntsünk le belőle, mert sok lisztet fog fölvenni!) Ha végeztünk a reszeléssel, ráütjük a tojást, rálocsolunk 1-evőkanál szalonnazsírt, megsózzuk, és annyi liszttel összedolgozzuk, hogy galuska tészta keménységű legyen. (akkor jó az állaga, ha a fakanál megáll benne!)
FŐZÉS:
Nagyobb fazékba tegyünk: 3-4 liter vizet, 3-4 dkg sót, 1-evőkanál olajat, és forraljuk fel. A forrásban lévő vízbe szaggassunk egy adag galuskát, s ha feljön a víz felszínére, 2-percig még főzzük, a nyers krumpli miatt.
A főzeteket szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük és egy nagyobb tálba rakjuk, kevés olajjal vagy szalonnazsírral meglocsoljuk, megkeverjük, (összerázzuk), hogy ne ragadjon össze.
SÜTÉS:
A kifőtt galuskát rakjuk szalonnazsírral kikent zománcos tepsibe, morzsoljunk rá bőven juhtúrót, locsoljuk meg szalonnazsírral, szórjunk rá a pirított szalonnából. Toljuk felforrósított sütőbe annyi időre, hogy a juhtúró megolvadjon „megpókhálósodjon” rajta, de ha hagyjuk kissé megpirulni, úgy az igazi. Melegen tálaljuk, tejfölt, és a maradék szalonnazsírt, tepertőt, adjuk mellé.
Sütés másképp:
A kifőtt galuskából, rakjuk félig a szalonnazsírral kikent zománcos tepsit, morzsoljunk rá egy réteg juhtúrót, locsoljuk meg szalonnazsírral, szórjunk rá tepertőt majd újból galuskát, juhtúrót, szalonnazsírt, tepertőt…. Toljuk felforrósított sütőbe annyi időre, hogy a galuska kissé megpiruljon a tepsi széleinél. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk, tejfölt, és a maradék szalonnazsírt, tepertőt, adjuk mellé.