Pistuka receptjei

Ahogy Anyukám csinálta

TÖLTÖTT KÁPOSZTA  

(ahogy Anyukám csinálta Ózdon)

Hozzávalók:

80 dkg      Savanyú káposzta

12 db        Savanyított káposztalevél

 30 dkg      Darált sertéshús

 25 dkg      Füstölt oldalas

 10 dkg      Rizs

 1 db          Tojás

 10 dkg      Vöröshagyma (1db. nagyobb fej)

 4 gerezd    Fokhagyma

 Zsír, Liszt, Pirospaprika

 Őrölt bors, Só

 A káposztát apróra vágjuk, és a harmadát meghagyva, lábosba rakjuk.

 A káposztalevelek vastag erezetét késsel elvékonyítjuk. „kiveregetjük” 

 A darált húshoz hozzáadjuk, a rizsát, a vöröshagyma felét reszelve, tojást, fokhagymát, fűszerezzük, sózzuk, jól összedolgozzuk.

 (a sózással vigyázzunk, mert a káposzta is sós!)

Káposztaleveleket töltelékkel megtöltjük, két végén a levelet benyomkodjuk, cérnával hosszába-keresztbe átkötjük, és a feldarabolt oldalassal elosztva a lábosban lévő káposztára rakjuk. Az egészet kétujjnyi vastagon befedjük a meghagyott apró káposztával. Vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje, lefedve lassú tűzön puhára főzzük (~ 90 perc). Közben a maradék vöröshagymát zsíron lepirítjuk, a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kevés hideg vízzel felengedjük. Mikor a káposzta megfőtt, a töltelékeket kiszedjük, a káposztát berántjuk, paradicsomlével meglocsoljuk, felforraljuk, a töltelékeket visszarakjuk, és lefedve hagyjuk hűlni.                         Tálaláskor tejfölt adunk mellé.

 TÖLTÖTT PAPRIKA

 Hozzávalók:

 50 dkg                   Sertésdagadó, vagy lapocka

 10 dkg                   Rizs

 10 db                     Tölteni való zöldpaprika

 1 liter                     Paradicsomlé

 3 gerezd                Fokhagyma

 1 db                       Tojás

 1 fej                       Vöröshagyma

 1 mokkáskanál      Feketebors

 2 mokkás kanál     Pirospaprika

 Só

 A rizsát átválogatjuk, hideg vízzel leöblítjük. 

 A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon kissé megpároljuk.

 A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a rizsát, tojást, vöröshagymát, fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és jól összedolgozzuk.

 A paprikát kicsumázzuk, vízzel kiöblítjük, töltelékkel megtöltjük.

 Egy nagyobb lábosba 1-liter vizet, 1-liter paradicsomlét öntünk, hozzáadunk három evőkanál kristálycukrot, ízlés szerint sót, és kevergetve felfőzzük. Lazán belerakjuk a töltött-paprikákat, és lefedve lassú tűzön főzzük kb.1-órahosszat. 

 Ezután, a paprikákat szedőkanállal óvatosan szedjük ki.

 Rántás:

 1-kanál zsírral, 1-kanál liszttel, rántást készítünk, hozzákeverjük a léhez, felfőzzük, a paprikákat visszarakjuk, újból felfőzzük és kész.

 Rántás helyett habarással is készíthetjük:

 - 4 dl tejfölt, 3-4 kanál liszttel simára keverünk, hozzákeverjük a léhez, felfőzzük, a paprikát visszarakjuk, újból felfőzzük és kész. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 3
Össz.: 5 200

Látogatottság növelés
Oldal: Töltött káposzta, paprika
Pistuka receptjei - © 2008 - 2024 - pistuka.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »