TÖLTÖTT KÁPOSZTA
(ahogy Anyukám csinálta Ózdon)
Hozzávalók:
80 dkg Savanyú káposzta
12 db Savanyított káposztalevél
30 dkg Darált sertéshús
25 dkg Füstölt oldalas
10 dkg Rizs
1 db Tojás
10 dkg Vöröshagyma (1db. nagyobb fej)
4 gerezd Fokhagyma
Zsír, Liszt, Pirospaprika
Őrölt bors, Só
A káposztát apróra vágjuk, és a harmadát meghagyva, lábosba rakjuk.
A káposztalevelek vastag erezetét késsel elvékonyítjuk. „kiveregetjük”
A darált húshoz hozzáadjuk, a rizsát, a vöröshagyma felét reszelve, tojást, fokhagymát, fűszerezzük, sózzuk, jól összedolgozzuk.
(a sózással vigyázzunk, mert a káposzta is sós!)
Káposztaleveleket töltelékkel megtöltjük, két végén a levelet benyomkodjuk, cérnával hosszába-keresztbe átkötjük, és a feldarabolt oldalassal elosztva a lábosban lévő káposztára rakjuk. Az egészet kétujjnyi vastagon befedjük a meghagyott apró káposztával. Vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje, lefedve lassú tűzön puhára főzzük (~ 90 perc). Közben a maradék vöröshagymát zsíron lepirítjuk, a lisztet hozzáadva világos rántást készítünk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kevés hideg vízzel felengedjük. Mikor a káposzta megfőtt, a töltelékeket kiszedjük, a káposztát berántjuk, paradicsomlével meglocsoljuk, felforraljuk, a töltelékeket visszarakjuk, és lefedve hagyjuk hűlni. Tálaláskor tejfölt adunk mellé.
TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:
50 dkg Sertésdagadó, vagy lapocka
10 dkg Rizs
10 db Tölteni való zöldpaprika
1 liter Paradicsomlé
3 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás
1 fej Vöröshagyma
1 mokkáskanál Feketebors
2 mokkás kanál Pirospaprika
Só
A rizsát átválogatjuk, hideg vízzel leöblítjük.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon kissé megpároljuk.
A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a rizsát, tojást, vöröshagymát, fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és jól összedolgozzuk.
A paprikát kicsumázzuk, vízzel kiöblítjük, töltelékkel megtöltjük.
Egy nagyobb lábosba 1-liter vizet, 1-liter paradicsomlét öntünk, hozzáadunk három evőkanál kristálycukrot, ízlés szerint sót, és kevergetve felfőzzük. Lazán belerakjuk a töltött-paprikákat, és lefedve lassú tűzön főzzük kb.1-órahosszat.
Ezután, a paprikákat szedőkanállal óvatosan szedjük ki.
Rántás:
1-kanál zsírral, 1-kanál liszttel, rántást készítünk, hozzákeverjük a léhez, felfőzzük, a paprikákat visszarakjuk, újból felfőzzük és kész.
Rántás helyett habarással is készíthetjük:
- 4 dl tejfölt, 3-4 kanál liszttel simára keverünk, hozzákeverjük a léhez, felfőzzük, a paprikát visszarakjuk, újból felfőzzük és kész.